A beszoktatás rejtelmeiről – Interjú egy Óvónővel5 perc olvasási idő

Ebben a cikkben Rita óvónénivel beszélgetünk a beszoktatás talányairól. Arról lesz szó, hogy mit érdemes tenni annak érdekébe, hogy megkönnyítsük a megfelelő óvoda kiválasztását. Illetve, hogy miként támogassuk a gyermekünket a beszoktatás során.

Milyen szempontokat kell figyelembe venni az óvodaválasztásánál, annak érdekében, hogy a számukra megfelelő intézményt válasszák a szülők?

“A szülőnek érdemes tájékozódni a beiratkozás előtt afelől, hogy milyen a választott óvoda pedagógiai programja. Például keresztény óvoda, környezetközpontú óvoda, Waldorf óvoda stb. A mi óvodánk keresztény pedagógiai programmal működik, azaz fontos szempont itt a hitre nevelés. Előfordult már az, hogy érkeztek olyan családok óvodánkba, akik a beiratkozás után jöttek rá arra, hogy ők nem szeretnék a gyermeküket keresztény értékrend szerint neveltetni. De olyan is előfordult, hogy nem keresztény családként érkeztek, és a gyermekük hazavitte az igét, és ez által az óvodai élet során az egész család megtért.”

“A beiratkozásnál általában be szokták mutatni a leendő kiscsoportos óvónéniket, ennél a lépésnél fontos lehet megjegyezni azt, hogy bizalmat szavazunk-e nekik vagy nem, ugyanis az óvodapedagógusba vetett bizalom a a sikeres óvodai beszoktatás egy fontos kulcsa, a gyermek, és a szülő részéről egyaránt. Így fontos bíznunk abban, hogy jó kezekbe adjuk a kincsünket. Gondoljunk bele, hogy a gyermek megérzi, ha mi sem bízunk az óvónőben. Ebben az esetben nehéz lenne elvárni a gyermektől azt, hogy zökkenőmentes legyen a beszoktatás. Innentől kezdve, amikor a szimpátia kialakul a beiratkozás során, akkor elkezdhetjük mondani a gyermeknek, hogy az óvónéni már várja az új kiscsoportos gyerekeket, vagy például már készíti az óvodai jelét.”

Mit gondolsz óvodába lépés előtt mit érdemes megtenniük a szülőknek ahhoz, hogy megkönnyítsék gyermekük beilleszkedését?

“Nagyon fontosnak tartom még az óvoda elkezdése előtt a ráhangolódást az óvodára, mind a szülő, mind a gyermek részéről. Ennek a folyamata abban nyilvánul meg, hogy tudatosan beszélgetünk az óvodáról, illetve elsétálunk megnézzük, megbeszéljük mi zajlik ott. Például, sok gyerek van, és sok játék, amíg anya meg apa dolgozni fog, addig itt fogsz játszani a barátaiddal.”

Általában mennyi ideig tart egy gyereknek, a beszoktatás az óvodába?

“Én azt gondolom, hogy egy félév alatt körülbelül megszokják az óvodát, beilleszkednek a gyermekek. Azokban az esetekben húzódik el általában a beszokás, amikor valamilyen hozott nehézsége van  a gyermeknek, akár azért mert sokat betegeskedett, vagy valamilyen családi krízis alakul ki.”

Milyen egyéb dolgokkal tudjuk támogatni a gyermek alkalmazkodását az óvodai élethez?

“Első sorban az önállósodás kibontakozását segítsük elő. Könnyebbé tehetjük gyermekünk első évét az óvodában, ha megtanítjuk otthon előre ezeket a tevékenységeket neki: kézmosás, hajfésülés, öltözködés (ruhák le és felvétele), cipő le és felhúzása. Bíztatással, türelemmel és segítségnyújtással hasznos támogatás a gyermek számára a felnőtt jelenléte, ezen tevékenységek elsajátítása során.

A továbbiakban segítheti a beszoktatást az is, ha elsétálunk az óvodához, és megmutatjuk a kicsinek azt, hogy ide fog járni, illetve óvodás témában meséket olvasunk a gyerkőcnek, vagy olyan foglalkozást szervezünk neki, ami ilyen témával kapcsolatos. Miután már az óvónéniktől megkapta az óvodai jelét a gyermek, onnantól kezdve tanítsuk meg azt, hogy ez az ő jele, és ez mindenben benne lesz. Például a fogmosópohárban, a zsákjában vagy a cipőjében.

Egy másik fontos dolog a búcsúzkodás kérdése. A reggeli búcsúzkodás minél rövidebb annál jobb, mert a hosszú búcsú megnehezíti az elválást. Amikor a gyermek megkérdezi, hogy mikor fognak érte menni, érdemes egy konkrét tevékenységet megjelölni, például ebéd után vagy alvás után. Mivel a gyermekeknek az időfogalma nem annyira fejlett, mint a felnőtteké, ezért ők tevékenységekhez kötik az egyes jövőbeli események bekövetkezését, így ezt könnyebben megértik, és ez által biztonságban érezhetik magukat.”

Összefoglaló

Kedves szülők! Remélem, hogy ez a rövid interjú megvilágította milyen az óvodai beszoktatás a másik oldal perspektívájából. Ne feledjétek, hogy az óvodai beszoktatás már ovis kor előtt elkezdődhet és sok nehézségtől kímélhet meg titeket egy kis előkészítés. Legyen szó akár az intézménnyel való megismerkedésről vagy olyan mesék olvasásáról, ami az óvodai életre hangol elő.

Legyetek türelmesek a folyamat során a gyereketekkel és magatokkal is, hiszen nem elfelejtendő, hogy az óvodába adás a szülők számára is érzelmileg megterhelő lehet. Törekedjetek a gyermek biztonságának megteremtésére és tartsátok szem előtt, hogy a fejlődéshez a kellemetlenségek leküzdése is hozzátartozik. Sikeres beszoktatási időszakot kívánunk!