Hatékonyan nemet mondani. Hogyan csináljuk?5 perc olvasási idő

Ismerős az a szituáció, amikor gyermeked a bevásárló központ közepén kiszúr egy édességet, és Te próbálod meggyőzni, hogy nem kell megvennetek, mert akkor nem fog enni az ebédből? Vagy, amikor egyszerre kéne teregetned, kavarnod a levest és kinyitni az ajtót a postásnak, de a gyermeked ezt a pillanatot választja, hogy megkérdezze, játszol-e vele? Ilyenkor első reakciónk a „Nem!”, ami persze egy frusztrált gyereket (és persze egy frusztrált szülőt) eredményez. Hogyan kezelhetjük ezeket a helyzeteket, hogyan kell nemet mondani úgy, hogy gyermekünk megértse, és elkerülhessük ezeket a konfliktusokat?

Nemet mondani néha elkerülhetetlen

Szülőként elkerülhetetlen, hogy néha nemet mondjunk gyermekünknek, hiszen lehet, hogy nem illendő dolog vagy veszélyes az, amit csinálni szeretne, vagy csak egyszerűen nem alkalmas az időpont. Ilyenkor nemet kell mondanunk, amit nagyon nehéz a gyereknek elfogadnia. Hiszen gondoljunk bele, mi sem igazán szeretjük, ha kérünk valamit, vagy szeretnénk valamit megcsinálni, de megakadályoznak benne. Mégis, amikor nemet mondunk, nagyon fontos, hogy legyünk következetesek és türelmesek

A pozitív fegyelmezés egyik legfontosabb alappillére a következetesség. Mely nevelési módszerről többet megtudhatsz ezen a linken.

Ez a gyakorlatban bizonyos határok felállítását és egy szabályrendszer kialakítását jelenti, melyre a gyermeknek szüksége van ahhoz, hogy biztonságban érezze magát. Illetve ezek a korlátok segítik az önkontroll, a társas készségek fejlődését, valamint a problémamegoldás és a következtetés képességeinek kialakulását.

Például, ha azt ígértük, hogy elmegyünk a játszótérre, miután összepakolta a játékait, akkor menjünk is ki vele játszani; vagy ha megegyeztünk, hogy ebéd előtt nem, de ebéd után kaphat édességet, akkor tartsuk be ezt az ígéretünket. Azonban a következetességhez hozzátartozik az is, hogy ha nem tette meg a közös megállapodás ráeső részét, akkor a következményeket is meg kell ismernie. Ha például abban egyeztünk, hogy ha most elindulunk haza, akkor hazafelé ehetünk egy fagyit, de ennek ellenére tovább játszik, akkor nem kap fagyit. A következetesség kulcsa tehát az „Álld a szavad” eszköze, akkor is, ha adott helyzetben szülőként sajnálod gyermeked, és a feszültség oldása érdekében inkább megvennéd neki azt a fagyit.

Következetesség

Persze kisgyerekek mellett a folyamatos szabálybetartás nem életszerű. Felnőttként rugalmasnak kell lennünk és igazodnunk kell a gyermek folyamatos fejlődéséhez, mind a testi, mind a gondolkodása tekintetében. (Pl. Lehet eddig nem engedtük, hogy egyedül felmásszon a mászókán, de idővel elég erős lesz, hogy megkapaszkodjon és elég jól átlátja a helyzetet ahhoz, hogy felmérje, leeshet-e vagy sem). Tehát a következetesség nem a szülők által állított szabályokhoz való merev ragaszkodást, hanem sokkal inkább az adott szó és a gyerekkel kötött megállapodás betartását jelenti. Fontos azonban, hogy csak olyat ígérjünk, amit be is tudunk tartani. Hiszen ezzel teremtünk gyermekünk számára stabilitást és a későbbiekben így hallgathat arra, ha nemet mondunk, hiszen tudni fogja, a közös megállapodás teljesülni fog.

""

Szabályok és rugalmasság

Gyermekünk nem fogja egyből megérteni, hogy mit lehet és mit nem lehet csinálnia. Folyamatosan változik és fejlődik a gondolkodása, az előrelátása és a veszélyhelyzetek felmérésének képessége. Nekünk, felnőtteknek kell megtanítanunk nekik, hogy mik azok a szabályok, melyeket bizonyos helyzetekben alkalmaznia kell. Mik azok a viselkedések, melyek nem jelentenek veszélyt számára, és, hogy mikor alkalmas az időpont egy közös játékra, vagy mikor kell lefeküdni aludni. Erre a fejlődésre viszont időt kell hagynunk. Fontos tehát egyértelmű szabályokat állítani a gyermek számára, melyek alapján tudja, hogy pl.: fogmosás után az esti mese jön, utána viszont aludni kell. Viszont mindezek mellett fontos észben tartanunk a rugalmasságot, hiszen így a gyermekünket és magunkat is megkímélhetjük attól a frusztrációtól, amit a szabályokhoz való ragaszkodás okoz, akkor is, ha azok alkalmazása nem indokolt. Például a beteg gyerekünket nem kényszerítjük feltétlen arra, hogy az asztalnál egyen.

A kulcs „Álld a szavad”, így gyermeked tisztában lesz viselkedése következményeivel és meg fogja érteni, hogy miért mondtál nemet.

Irodalomjegyzék:

– Nelsen, J. (2013). Pozitív fegyelmezés. Reneszánsz.

– Faber, A., Mazlish, E. (2013). Beszélj úgy, hogy érdekelje, hallgasd úgy, hogy elmesélje – Gyakorlati tanácsok a sikeres szülő-gyerek kapcsolathoz. Reneszánsz.