Válás és gyereknevelés5 perc olvasási idő

Tekintve, hogy a házasságok több, mint felének a vége válás, így sok gyermek érintett a témában. De hogyan lehet egy család kettészakadását a lehető legminimálisabb sérüléssel átvészelni? Hogyan árthatunk a legkevesebbet, és okozhatunk minél több jót gyermekeinknek egy ilyen szituációban?

Első és talán legfontosabb tudatosítanunk magunkban azt, hogy gyermekeink számára a világ akkor kerek, ha anyjuk és apjuk egyaránt van, és valamilyen formában részt vesznek az életükben. Ez az egészséges testi-lelki fejlődés alappillére. De ez azt jelenti-e, hogy szülőként inkább maradjunk egy halálra ítélt házasság rabjai gyermekeink „védelmében”? Véletlenül sem. Vekerdy Tamás szavaival élve:  „Nem maga a válás viseli meg legjobban – tartós károsodást okozva – a gyerekeket, hanem a két szülő közötti feszült és rendezetlen viszony. (…)

Az úgynevezett „jó” válások – ilyen persze nincs, legfeljebb a gyerekek szempontjából jobb, mint a fenntartott házassági pokol vagy a „rossz” válás -, tehát ezek a „jó” válások, melyekben mindkét szülő nyugodt és oldott kapcsolata megmarad a gyerekekkel, viszonylag kis kárt okoznak, s egy idő után a gyerekek megbillent egyensúlya megnyugtató módon helyreáll.”

Hogyan váljunk „jól”?

1. Nyíltság

A gyermekek (még a legkisebbek is) megérzik, ha megváltozik körülöttük a megszokott családi egyensúly, ez viszont nem jelenti azt, hogy értik is a történteket. Az észlelt feszültség verbalizálása segít annak csökkentésében, hiszen a gyermek legalább részben, saját szintjén  megérti az őt körülvevő változások okát. Így egy a jövőben bekövetkező válás eltitkolása nem védi a gyermeket. Nem mindegy viszont, hogyan tálalunk.

2. A nyíltság „hogyan”-ja

Természetesen ha a válásról szeretnénk beszélgetni gyermekeinkkel, nem a legfájdalmasabb részletek kitárgyalása a járható út. Ha például megcsalt félként készülünk bíróság elé állni, a másik szülő megszégyenítése, „bemocskolása” a gyermek lelki egészsége szempontjából csak olaj a tűzre. A probléma elfogadható és a gyermek számára befogadható gyökerének feltárása  viszont megoldás lehet. Így ha tisztában vagyok vele, hogy a házastársam azért nem ért még haza, mert a szeretőjénél van, és ez nyilvánvalóan bosszant, nem lehurrogom a gyereket valamilyen mondvacsinált probléma miatt, hanem elmondom neki, hogy most nem tudok rá figyelni, feszült vagyok, mert még nem ért haza anya/ apa.

Természetesen egy óvodás korú és egy iskolás gyereknek ugyanazt az információt másképp adjuk át. Így kell történjen ez egy válásnál is, a gyermek értelmi szintjét figyelembe véve. Akárhány éves gyermekről is van szó, a pontos megfogalmazás rettentően fontos. Így egy kisgyermek számára az „apáddal/ anyáddal nem tudunk együtt lenni” és a „…nem tudunk együtt élni” között hatalmas különbség van, hiszen csak a második hordozza magában a szétköltözés jelét. Tehát az információ befogadhatóvá való formálása kornak megfelelően szükséges, de fontos az információk pontosságának megőrzése.

Mire figyeljünk a válás után szülőként gyermeknevelés kapcsán?

Kommunikáció

Fontos, hogy szülőként nyitott kommunikációt tartsunk fenn nem csak gyermekeinkkel, de egymással is a velük  kapcsolatos kérdésekben. Beszéljünk arról, hogyan osszuk el a felelősségeket, a határidőket és az eseményeket, hogy mindketten tisztában legyünk a gyerekkel kapcsolatos fontos dolgokkal.

Rugalmasság

Az együttműködés és a rugalmasság kulcsfontosságú a válás utáni gyereknevelés során. Legyünk nyitottak az időbeosztás és a feladatok megváltoztatására, ha szükséges. Az életkori és az egyéni szükségletek változhatnak, és alkalmazkodni kell hozzájuk.

Konzisztencia és együttműködés

Próbáljunk konzisztens szabályokat és elvárásokat meghatározni mindkét háztartásban. A gyereknek azonos alapelveket és határokat kell tapasztalnia mindkét szülővel. Ez segít abban, hogy stabilitást és biztonságot érezzen a válás utáni időszakban, és ne alakuljon ki egy „jó szülő” (mert mindent megenged) és egy „rossz szülő” (mert szigorú) kép. Ha lehetséges, próbáljunk együttműködni és összehangolni a nevelési módszereinket.

Támogatás

Lényeges, hogy mindketten  támogatóak legyünk a gyermekeink számára. Figyelnünk kell érzelmi állapotukat, akkor beszélni a múltbeli dolgokról, a jelen helyzet okairól, ha annak szükségét érzi. A téma erőltetése nem vezet jóra.

Összefoglaló

Összességében a nyíltság, a megfelelő kommunikáció, az együttműködés és a támogató légkör szükséges kellékei a „jól válás” művészetének.

Irodalomjegyzék:

Vekerdy Tamás (2019). Válás. Central Kiadói Csoport Kft.

https://femina.hu/kapcsolat/vekerdy-tamas-valas/