A mese jelentősége gyermekkorban6 perc olvasási idő

A gyermekkor befejezetlennek tűnik mesék nélkül. Végül is ez az élet egyik varázslatos szakasza, amikor hiszünk abban, hogy bármi lehetséges. Oka van annak, hogy ezek a csodálatos történetek generációk óta megragadják a gyerekek képzeletét. A gyermekirodalom célja, hogy segítsen egy kisgyermeknek megérteni, mit jelent embernek lenni, és segít megérteni az őket körülvevő világot. A mese műfaja lehetőséget biztosít a gyermekek számára, hogy megkapják a számukra fontos tanulságokat. A tündérmesék azonban sokkal többet nyújtanak a szórakozásnál. Ezenkívül fontos előnyöket kínálnak a fiatal elmék fejlődéséhez.

Miért is fontos a mese?

A mesék fontosságának egyik fő oka az, hogy segítik a gyermekek fejlődését. A tündérmeséket gyakran úgy alakítják, hogy teszteljék a gyermekek kezdeményezőkészségét. Nemcsak a mese olvasása elengedhetetlen, hanem az is, hogy a gyermek eljátssza a történetet, ugyanolyan fontos a gyermek fejlődése szempontjából tudatában és erkölcsi fejlődésében.

A gyerekek általában nem tudják, hogyan kezeljék az alapvető emberi konfliktusokat, vágyakat és kapcsolatokat. A tündérmesék egészséges módot kínálnak ezeknek a konfliktusoknak a kezelésére, és megoldást találni rájuk. Erre a legjobb példa a jó és a rossz állandó harca a mesékben. Ezek a mesék fantasztikus környezetben segíthetnek a gyerekeknek szembenézni a valós félelmeikkel és szorongásaikkal. Emellett különböző kultúrákat mutat be a gyerekeknek, mivel gyakran a világ különböző részein játszódnak. A tündérmesék tehát módot adnak a gyermekeknek arra, hogy a történet keretein belül kifejezzék magukat, ezzel segítve őket a megoldás megtalálásában az ellentmondásos lelkiállapotok idején. Ezek a helyzetek a gyermek érzelmi és szociális fejlődésének szerves részét képezik.

Mese a gyermekterápiában

A meséket a gyermekpszichológia is rendszeresen alkalmazza, hiszen a tündérmesék nemcsak a gyermek fejlődését segítik, hanem gazdag terápiás anyagforrást is kínálnak. Ez nagyszerű módja annak, hogy az emlékek felfedezésével hozzáférjen a gyerekek képzeletéhez tündérmesékről, és ezek segítségével fájdalmas vagy nyugtalanító problémákat fenyegető, játékos módon tudjon kezelni. Ahogyan a gyermekterápiában alkalmazzák az érzelmek és szorongás játékos módozatú feldolgozására, ugyanilyen módon segíthet a gyerekeknek a mindennapi életben is feldolgozni a bennük felmerülő konfliktusokat és szorongásokat, negatív érzelmeket.

A meseolvasás közbeni csodák

Az olvasás tökéletes alkalom arra, hogy kapcsolatba kerülj napi szinten a gyermekeddel, emellett egy nagyszerű módja annak, hogy megismerd az aktuális érdeklődési körét is. Mindemellett lehetőséget kínál a minőségi együtt töltött idő eltöltésére. Az olvasás gyermekeinknek számos nevelési és érzelmi pozitívumot adhat mindkét fél számára, hiszen olvasás az érzelmi kapcsolatok erősítéséhez is hozzájárul. Amikor a gyerekek azt látják, hogy szüleik érdeklődnek az olvasmányok iránt, ez azt az érzést váltja ki bennük, hogy értékelik és tisztelik őket, ami magasabb önbecsüléshez és bizalomhoz vezet. Ezenkívül a gyermekkönyvek gyakran a szerelem, a barátság és a család témáit dolgozzák fel, lehetővé téve a gyermekek számára, hogy megértsék és feldolgozzák érzelmeiket.

Mennyi időt szánjunk rá?

Tulajdonképpen ezt nehéz lenne számokkal behatárolni, mivel ez az idő általánosságban a szülői időbeosztástól és a gyermek figyelmétől is merőben függ, illetve ezek a tényezők akár hetente változhatnak. A legfontosabb az, hogy az olvasást a napi rutin következetes részévé tegyük. Akár napi 15 – 20 perc meseolvasás gyermekeink számára, megteremti azt a testben és lélekben kialakító gyógyító erőt, amit a gyermek elraktároz maga számára a nehezebb időszakokra.

Pár további indok, hogy miért is olvass mesét gyermekednek

Kedves Szülők!
Ha eddig nem sikerült meggyőzni titeket a meseolvasás fontosságáról, itt van még pár egyszerű magyarázat arra, hogy miért is olyan indokolt ez a gyermekek életében.
A tündérmesék:

1.  Megmutatják meg a gyerekeknek, hogyan kezeljék a problémákat

2.  Megmutatják, hogy a tettek következményekkel járnak.

3.  Segít megérteni a bennük lefolyó érzelmeket

4.  Fejlesztik az érzelmi rezilienciát és rugalmasságot

5.  Fejleszti az empátiát

6.  Átlépik a kulturális határokat

7.  Fontos tanulságot tanítanak meg

8.  Bővíti a gyermekek szókincsét

9.  Fejlesztik a gyermek képzelőerejét

10.  Segítik a korai olvasás- és írásgyakorlás fejlesztését

11.  Lehetőséget adnak a kritikus gondolkodás készségének elsajátítására

12.  Segít az értékek meghonosításában és erkölcsi fejlődés elsajátításában

13.  Segít az érzékszervi és kognitív fejlődésben

14.  Kreativitást fejleszt

15.  Erősíti a társadalmi és családi kötelékeket

Végezetül ne feledkezzünk meg arról az idézetről sem, amelyet gyakran Albert Einsteinnek tulajdonítanak:

„Ha azt akarod, hogy gyermekeid intelligensek legyenek, olvass nekik mesét. Ha azt szeretnéd, hogy intelligensebbek legyenek, olvass nekik több mesét.”

Felhasznált irodalmak:

https://www.learningthroughliterature.com/5-reasons-fairy-tales-are-good-for-children/

Visiko, Knox-Johnson, L. (2016). The positive impacts of fairy tales for children. University of Hawaii at Hilo Hohonu, 14, 77-81.

Walker, Steven, (2015). “Young People’s Mental Health: The Spiritual Power of Fairy Stories, Myths and Legends.” Mental Health, Religion & Culture 13.1 (2010): 81-92. Psychology and Behavioral Sciences Collection

Ne hagyd ki a többi cikkünket sem!

https://blog.ovped.hu/category/fejlodes-es-fejlesztes/

Szólj hozzá! Mi a véleményed